PROSEDUR PERMOHONAN WALI ENGGAN/ WALI HAKIM


prosedur wali enggan

Contoh STEP BY STEP PERMOHONAN NIKAH DENGAN WALI HAKIM dgn NCR

Step 1

Sila isi borang di NCR, kalau yang menggunakan wali hakim, click wali hakim and blank the form for wali, tok kadi and so on.(Klo guna walk-in, mintalah BORANG PERMOHONAN WALI HAKIM/WALI ENGGAN kat kerani JAI yang bertugas)

Step 2

Bila borang permohonan lelaki dah siap, print borang korang (permohonan perempuan) and bawak 2 orang saksi (lelaki, jiran atau kawan) pergi jumpe jurunikah, sign borang permohonan depan juru nikah – ini untuk pengesahan borang je. (Sabtu& Ahad pon boleh)

Step 3

Bawak borang permohonan lelaki & permohonan perempuan (termasuk form yang tak lengkap – form wali dan tok kadi) ke PAID (Pejabat Agama Islam Daerah) tempat korang. Mohon borang wali hakim. – yang ni makan mase 2 hari. (Waktu Bekerja)

Step 4

Bile PAID dah luluskan borang permohonan nikah, diorang akan bagi 3 borang

  • (TIADA WALI NASAB/MUAALAF/WALI ENGGAN)
  • Borang MS3
  • Borang Afidavit
  • Borang Maklumat Diri

Step 5

Sila isi dan kemukakan pada pihak mahkamah syariah (tolong pakai longgar-longgar sikit baju – hormat tok2 imam & tuan hakim kat sane):

  • 2 set Copy of borang permohonan lelaki
  • 2 set copies of borang permohonan perempuan
  • 2 set copies of sijil kematian ayah
  • 2 set copies of sijil nikah ibu bapa
  • 2 copies of ic
  • 2 copies of birth certificate
  • Bagi 2 nama saksi (LELAKI) untuk angkat sumpah

Balik la rumah dulu, tunggu sampai diorang call buat appointment untuk angkat sumpah

Step 6

Once diorang dah call bagi tarikh, ambil cuti sebab appointment angkat sumpah pada hari bekerja

  • Sila datang awal
  • Sila bawak 2 saksi yang paling dekat dengan kita
  • Bawak Original Cert of
  1. I/C
  2. Sijil Kelahiran
  3. Sijil Kematian Ayah
  4. Sijil Perkahwinan Ibu & Ayah

Bila dah sampai turn, hakim akan tanya kenapa nak mintak wali hakim/wali enggan, so alasan kene kukuh n tally dengan alasan saksi.

Tunggu hakim signed the approval document, pastu dah boleh pass pada PAID dan bagi tarikh pd PAID. PAID akan bagi borang original nikah, sila isi nama anda dan pasangan untuk kegunaan hari nikah

Step 7

Tunggu hari nikah. Buat solat istikharah & taubat.  Baca Bismillah dan jangan lupa bawak borang original nikah OK…

SELAMAT BERJUANG ANAK MUDA🙂

21 Responses to PROSEDUR PERMOHONAN WALI ENGGAN/ WALI HAKIM

  1. NATASIA MAIZA berkata:

    emailkan kepada saya tentang kronogi kisah anda ini : natasiamaiza@gmail.com

  2. rinie berkata:

    Sya nk menikah tp bapa sya enggan blhx puan bntu sya sbb sya disini sorng xad saudra mara sya di sini bersama knalan2 saja sya mnta puan bntu lh sya

  3. NATASIA MAIZA berkata:

    waalaikumsalam…

    wali enggan paling 1 minggu dah selesai dah.. ks tau pihak NRC, ayah enggan walikan… nanti diorang bantu

  4. NATASIA MAIZA berkata:

    cukup…

    pergilah ke pejabat NRC, kasi tahu pihak NRC bapak enggan mewalikan, nanti mereka akan bantu

  5. NATASIA MAIZA berkata:

    inshaaAllah saya akan baca.. maaf sebab saya sdg rehat maternity jadi lambat balas email / comment kalian smua

  6. NATASIA MAIZA berkata:

    Waalaikumsalam…

    puan takyah risau, pergi pejabat NRC, cakap tiba2 wali enggan menikahkan, dan tak kasi puan jumpa dia lagi, bagi tahu smua kat pejabat NRC. nanti pihak mereka akan bantu puan. jangan risau puan, pejabar NRC kat malaysia takkan mempersulit pernikahan janda

  7. nordian bt nordin berkata:

    Assalamualaikum..sy ingin bernikah dengan pasangan.. tapi wali sy enggan menjadi wali dengan alasan sy dan adik adik xpeduli kan nye dan wali ckp dia dh xwujud lg.. wali asyik suruh adik lelaki menjadi wali pd sy.. sedang kan wali sy masih hidup.. ni perkahwinan sy kali kedua.. sy seorang ibu tunggal dan mempunyai anak perempuan seorang.. wali tiba tiba xnak jd wali.. sedang kan copy ic wali dye bagi.. borang dh lengkap nak g jmpe kadi masjid wali berubah terus mengelak dr jmpe kadi nak amik cop ngan tandatangan wali dpn kadi… bole tak jelas kan kat sy.. wali dh xbagi sy jmpe dye lg.. dan anggap dye dh xde.. Allah ujian sy yg hendak mendiri rumah tangga jd mcm ni sekali.. wali siap ckp buat dosa xfikir dye… sy mahu buat benda elok.. sy buntu sangat.. smpai sy putus asa hndak berumah tangga.. sy nordian binti nordin 28tahun asal gombak batu caves.

  8. NATASIA MAIZA berkata:

    kalau di malaysia wajib, klo tak bagi atau tiada, kemungkinan besar anak pada pasangan itu aalah anak tdk sah taraf, dan tidak boleh diwalikan oleh ayah beliau.

  9. Ijaan berkata:

    wajib kh bagi sijil nikah parent tu, klaw mereka x bgi

  10. Hani berkata:

    Salam,
    Adik saya nak menikah tetapi saat akhir lagi dua minggu ni ayah saya taknak sign n uruskan pasal borang pernikahan. Sy mintak pertologan dr bapa saudara belah ayah sy utk bawakan surat wali hakim kepada ayah sy utk sign. Malangnya die pun enggan tandatangan. Adakah cukup waktu utk adik sy menguruskan proses nikah dlm masa dua minggu?

  11. eka berkata:

    assalamulaikum nak Tanya

    sy ingin menikah tapi dihalang oleh ibu saya sbb pasangan sy berumur39 thn saya berumur 25 thn..pada mula ayh setuju tapi setelah ibu sy mengugut Ayah sy lalu ayh tidak izinkan..
    klu sy ambil wali enggan berapa lama jangka waktu sy dpt bernikah..

  12. NATASIA MAIZA berkata:

    ceritakan kepada saya kronologisnya, kenapa anda menggunakan wali hakim… tuliskan kpd saya di

    ; natasiamaiza@gmail.com

  13. Farhana Wanee berkata:

    saya pun tak tahu macam mana nak ceritakan macam mana? takut saya silap pulak nanti? kalau nikah dekat pejabat agama jawi tu? mcm kes kena tangkap basah je? malunye .

  14. NATASIA MAIZA berkata:

    wa’alaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh…

    wali hakim? wali hakim sebab apa ni? ye biasanya kena nikah kat pejabat agama, tempat mereka sediakan….

    pasti mention lah sayang, klo tak mention macamana plak nanti nak sahkan akad dia….

    kenapa kena guna wali hakim ni?

  15. Qaisara berkata:

    Assalamualaikum sis.
    untuk wali hakim . selalu nye akad nikah kena buat dimana? sebab sy Tanya pihak jawi. dorang cakap kena nikah di pejabat jawi. betul ke? mcm mana pulak proses kalo sy nak buat akad nikah atau masjid yang berdekatan? lagi satu. masa akad nikah tu jurunikah tu akan mentioned x pasal wali hakim?

  16. NATASIA MAIZA berkata:

    waalaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh…

    saksi utk angkat suumpah tu biasanya lelaki

  17. NATASIA MAIZA berkata:

    MAAF SAYA TIDAK TAHU CARA TERBAIK MENJAWAB SALAM SEPERTI YANG ANDA BERIKAN…. (tuliskan salam yang lengkap dan terbaik menurut ajaran Islam)

    1. tak payah, hantar nanti bila semua dah lengkap waktu nak submit. tak payah tunggu borang dari laki2 kalau walk in, kalau online, print semua sekali waktu nak submit bawak sekali borang laki2 tu. wali itu urusan pihak perempuan lah dik.
    silakan baca prosedur wali hakim di sini : https://munajahcinta.wordpress.com/?s=prosedur+wali+hakim

    2. saksi tu selalunya lelaki ada tertulis kat step 5

    3. jurunikah tu biasanya Imam Mesjid besar yang dilantik pihak majlis agama

    4. insya-a-Allah sempatlah. gi buat besok pepagi

  18. elissa berkata:

    assalamualaikum…
    saya nak bertanya,boleh tak saksi untuk angkat sumpah tu dari kalangan kawan2 perempuan???

  19. farhana berkata:

    Salam. Nak tanya:

    1. untuk permohonan wali hakim ni. lepas isi borang? kena hantar dulu ke? atau tunggu borang dan dokumen dari pihak lelaki?

    2. untuk borang permohonan wali hakim ada 2 saksi diperlukan. saksi tersebut boleh perempuan ke?

    3. lepas dah buat permohonan wali. jurunikah tu pihak mahkamah yang bagi atau kita yang kena cari sendiri?

    4. selalunye proses mengambil masa berapa lama untuk permohonan wali hakim ni? tak terlalu lambat ke saya buat? sebab saya akan bernikah pd 28/2/15?

  20. NATASIA MAIZA berkata:

    sijil nikah ibu bapa diperlukan oleh anak pertama perempuan

    kedua2nya diperlukan…

  21. anis berkata:

    Salam. Nk tanya:
    1. Sijil nikah ibu & bapa memang perlu ke?

    2. Sijil kelahiran = surat beranak? Klu guna IC shj x boleh ke?

    Terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

LOVE IS CINTA

.:: Karena CINTA Kita Selalu Ada ::.

ephyria

my life my world

My Pain, My Life, My Struggles, My Fight

Come walk with me, Down My Dark & Stormy Journey BUSINESS INQUIRIES & CONTACT EMAIL : GODSCHILD4048@GMAIL.COM

Dunia Penyair ~ Himpunan Puisi Klasik Dan Moden Sepanjang Zaman

~ Koleksi Puisi Klasik Dan Moden Yang Segar Sepanjang Zaman ~

DAPUR IZZI

~ My Kitchen Dictionary ~

IZZI BAKERY

The Greatest Homemade Products

.::Ketika CINTA Bertasbih::.

.... saat beralun qasidah KASIH....

YOEDA BIKE

Bengkel Sepeda Gowes

Bengkel Sepeda Gowes

- SEPEDA GOWES -

PUISI SURGA

Sekadar Merekam Suara Hati

yogikcahyadhi.wordpress.com/

Not all those who wander are lost.

yuliartivk

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ISLAM SYIAH

Meluruskan Pemahaman Tentang Islam Syi'ah Imamiyah Itsna 'Asyariyah (Jakfariyah)

bcrita.com

Bercerita Mengenai Informasi dan Inspirasi Terkini

Didik Rahmadi

Aku menulis untuk ku ingat kembali

alangalangkumitir

Javanese Manuscripts

Lazione Budy

'Saoirse' is not a word, it's angel

Impossible

Selamat Datang, Selamat Menikmati

Agnez Simple But Incredible

A fine WordPress.com site

%d bloggers like this: